Zonneroos Vlist
De Coöperatie Waardstroom beheert een zonnestroominstallatie op een staldak in Vlist. Op 20 november 2020 is de eerste duurzame Waardstroomstroom aan de leden geleverd. De inschrijving voor dit project is inmiddels gesloten. De opwekking kan live gevolgd worden door hier te klikken.

Zonneroos Haastrecht
Het tweede project van de Vereniging Waardstroom is in de zomer van 2022 opgeleverd. De installatie is geplaatst op een staldak net ten oosten van Haastrecht.

Derde zonneroos

Let op: het derde zonneroosproject is nog in ontwikkeling. De hieronder genoemde details kunnen daarom nog aangepast worden.

Met jouw inleg en die van de andere deelnemers bouwen we een zonnestroominstallatie en door de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking ben je vijftien jaar lang verzekerd van een goed rendement op je investering. Maar belangrijker: door mee te doen draag je bij aan stroom van eigen bodem, opgewekt zonder kolen, olie of gas.

De installatie krijgt een vermogen van ruim 200 kilowatt. Je neemt deel door je in te schrijven voor twee of meer zondelen. Een zondeel komt overeen met een vermogen van 200 wattpiek (Wp). De verwachte opbrengst van 1 zondeel is – afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn – ongeveer 180 kWh per jaar. Om je een idee te geven: met 1 zondeel wek je in een jaar ongeveer zoveel stroom op als jouw wasmachine per jaar gebruikt. Je krijgt inkomsten uit de verkoop van deze stroom en van de SCE subsidie.

Wie kan er meedoen?
Iedere inwoner van 18 jaar of ouder met een woonadres rondom de installatie. Ook bedrijven met een vestigingsadres in dit gebied mogen deelnemen. Het gaat om het gebied in onderstaand plaatje. Op basis van de huidige plannen kan je deelnemen als je een huis- of vestigingsadres hebt met één van de volgende postcodes: 2807, 2808, 2811, 2821, 2831, 2851, 2855, 3421 of 3467.

Waarom mag niet iedereen uit de gemeente meedoen?
Deelname aan de subsidieregeling is wettelijk beperkt tot de inwoners van een bepaald postcodegebied. Projecten in het westelijke deel van de gemeente zijn trouwens in ontwikkeling: blijf ons dus volgen!

Wat kost het?
Een zondeel kost naar verwachting €189 inclusief BTW. Je kan deelnemen met minimaal 2 en maximaal 22 zondelen. Inschrijving voor meer zondelen gebeurt in overleg met het bestuur. Van dit bedrag wordt niet alleen de installatie bekostigd, maar ook alle andere kosten voor onderhoud en verzekeringen. Na de start van het project krijg je ongeveer €33 aan BTW terug per zondeel. Voor uw inkomstenbelasting telt uw inleg mee in box 3, elk jaar verminderd met afschrijving.

Wat levert het op?
Het belangrijkste is dat jouw deelname aan de Coöperatie Waardstroom zorgt voor meer duurzame energie. Daarnaast verwachten we een financieel rendement van de deelnemers van ongeveer 5% per jaar.

Welke risico’s loop je?
Waardstroom is een coöperatie. Dat betekent dat alle leden gezamenlijk de installatie bezitten. Binnen Waardstroom hebben alle deelnemers aan dit project gelijk stemrecht. De begroting is sluitend voor de 15 jaar dat dit project loopt, en met verzekeringen en garanties op de installaties zijn risico’s afgedekt, maar 100% zekerheid is niet te geven.

Hoeveel zondelen heb je nodig?
Je kan zelf bepalen voor hoeveel zondelen je in wilt schrijven, met het hierboven genoemde minimum van 2 en maximum van 22 zondelen per deelnemer. Door een zondeel aan te schaffen, heb je recht op de inkomsten uit de stroom die dat zondeel gemaakt worden. De coöperatie wordt de eigenaar van de installatie.
Misschien vind je het een aardige richtlijn om je eigen verbruik af te dekken met stroom uit dit project? Gebruik dan onderstaande rekentool. Je mag ook voor meer of minder intekenen.

Ik wil meedoen! Wat nu?
Meld je aan bij de Coöperatie. We hebben deelnemers en vrijwilligers nodig. Meer informatie krijg je via info@waardstroom.nl. Pas als het project definitief door kan gaan, beslis je of je daadwerkelijk meedoet.

Jaarverbruik (kWh)
Komt overeen met
zondelen
Investering
(incl. btw)
Verwacht rendement
In 15 jaar ontvang je het inleggeld terug, met daarbovenop een verwacht rendement van ongeveer € per jaar Bij dit rendement is al rekening gehouden met de afschrijving van de installatie. Het rendement is exclusief btw.

De zon-op-dakprojecten van Waardstroom wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Zuid-Holland en de gemeente Krimpenerwaard.

Provincie Zuid-Holland
Gemeente Krimpenerwaard