Wij leggen daken in de buurt vol met zonnepanelen. Het eerste project is in november 2020 in bedrijf genomen in Vlist. Jij kan meedoen met de verdere groei van Waardstroom! Als je lid wordt van de coöperatie leg je een bedrag in. Samen met de andere leden financier je zo de zonnestroominstallatie. Over de stroom die opgewekt wordt en die je zelf gebruikt, krijg je korting. Je weet dus dat jouw stroom uit de buurt komt, duurzaam is opgewekt en goedkoper is dan “grijze stroom”!

Waarom zou je lid worden?
De manier waarop we met energie omgaan is aan het veranderen. Wij zien dat als een kans: goedkope, schone stroom uit de buurt. In een coöperatie nemen de leden zelf de verantwoordelijkheid. Door lid te worden draag je dus actief mee aan een schonere wereld – en je bespaart er ook nog geld mee.

Hoe word je lid?
Je wordt lid door een bedrag in te leggen naar rato van het aantal zondelen dat je wilt investeren. Een zondeel komt overeen met een vermogen van 200 Wattpiek. Je bepaalt zelf voor hoeveel zondelen je inschrijft. Het precieze inlegbedrag wordt binnenkort bekend gemaakt.

Wie kan er lid worden?
Ons zonneproject maakt gebruik van de SCE subsidie, waardoor je profiteert van een subsidie over de opgewekte stroom. De wettelijke voorwaarde om mee te kunnen doen is dat je woont (of dat je bedrijf gevestigd is) in een bepaald postcodegebied. Je kan meedoen als je woont in één van de gebieden op het kaartje hieronder. Binnen dit gebied mag iedereen meedoen met een kleinverbruikersaansluiting.

Wat levert het op?
Met jouw bijdrage wordt een deel van een zonnestroominstallatie gebouwd. Deze installatie maakt groene stroom – zonder lawaai, zonder fijnstof en zonder CO2! Je neemt deze stroom zelf af bij jouw huidige leverancier, of je kiest voor GreenChoice. De overheid garandeert dat zij gedurende de loop van het project (15 jaar) een vergoeding geeft voor de energie die jouw panelen opwekken.

Krijg je nieuwe kabels in huis?
Nee. Jouw zondelen leveren aan het elektriciteitsnet van StedIn. Je krijgt, net als nu, jouw stroom van datzelfde net. Er verandert dus niets aan je meterkast.

Welk risico loop je?
Je geld investeren zonder risico, dat gaat niet. Maar de Waardstroom gaat niet over één nacht ijs. De installatie wordt aangeschaft als er voldoende leden ingetekend hebben. De installatie is dus helemaal betaald. Door garanties van de leverancier en door verzekeringen weten we ook dat de installatie gegarandeerd is voor de looptijd van het project. Ook met de dakeigenaar is een contract afgesloten. Een zonnestroominstallatie is praktisch onderhoudsvrij. Tenslotte ben je lid van de coöperatie: bij tegenslag of meevallers bepalen de leden wat te doen.

Wat nou als de zon niet schijnt?
Jouw zondelen leveren aan het elektriciteitsnet van StedIn. Een meter houdt bij hoeveel stroom dat is en in jouw meterkast houdt een meter bij hoeveel stroom je gebruikt. Dit wordt telkens per jaar berekend. Als de zon niet schijnt, krijg je stroom van andere bronnen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat lampen uitgaan als het avond wordt.

Wie wordt er rijk van deze constructie?
Jij! Een coöperatie wordt bestuurd door de leden. De leden bepalen dus wat er met de opbrengsten gebeurt. De dakeigenaar krijgt een geringe vergoeding.

Kan je ook weer opzeggen?
Je gaat in principe een overeenkomst aan voor 15 jaar. Ons financieringsmodel is ook op deze tijd afgestemd. Het is daarom de bedoeling dat je voor 15 jaar inschrijft, maar het is wel mogelijk om je deelname door te verkopen aan een nieuw lid. We willen je daarbij helpen, maar kunnen niet garanderen dat dat lukt. In het geval van overlijden, gaan de zondelen over op de erfgenamen.

Wie zitten er achter de Coöperatie Waardstroom?
De Coöperatie Waardstroom is een initiatief van de Vereniging Waardstroom. In de Vereniging Waardstroom werken inwoners van de gemeente Krimpenerwaard aan meer bewustwording over waar onze energie vandaan komt. Door een coöperatie voor zonnestroom op te richten, draagt de Vereniging Waardstroom ook actief bij aan het lokaal opwekken van duurzame energie. Om dergelijke projecten ook in de toekomst mogelijk te maken, word je als lid van de Coöperatie Waardstroom ook lid van de Vereniging Waardstroom. Meer informatie over de Vereniging Waardstroom vind je hier.