Wij gaan daken in de buurt vol leggen met zonnepanelen. Jij kan meedoen! Als je lid wordt van de coöperatie leg je een bedrag in. Samen met de andere leden financier je zo de zonnestroominstallatie. Over de stroom die opgewekt wordt en die je zelf gebruikt, hoef je geen belasting te betalen. Je weet dus dat jouw stroom uit de buurt komt, duurzaam is opgewekt en goedkoper is dan “grijze stroom”!

Waarom zou je lid worden?
De manier waarop we met energie omgaan is aan het veranderen. Wij zien dat als een kans: goedkope, schone stroom uit de buurt. In een coöperatie nemen de leden zelf de verantwoordelijkheid. Door lid te worden draag je dus actief mee aan een schonere wereld – en je bespaart er ook nog geld mee.

Hoe word je lid?
Je wordt lid door een bedrag in te leggen naar rato van het aantal zonnepanelen dat je wilt investeren. Afhankelijk van hoe vaak de zon schijnt, levert één zonnepaneel ongeveer 276 kWh per jaar op. Je bepaalt zelf voor hoeveel zonnepanelen je inschrijft. Het precieze inlegbedrag wordt binnenkort bekend gemaakt.

Wie kan er lid worden?
Ons zonneproject maakt gebruik van de “Regeling Verlaagd Tarief”. Daardoor hoef je geen energiebelasting te betalen. De voorwaarde is dat je woont (of dat je bedrijf gevestigd is) in een bepaald postcodegebied. Je kan meedoen als je woont in Schoonhoven, Vlist, Bergambacht, Haastrecht, Stolwijk, Oudewater, Lopik of Polsbroek. Binnen dit gebied mag iedereen meedoen met een kleinverbruikersaansluiting.

Wat levert het op?
Met jouw bijdrage wordt een deel van een zonnestroominstallatie gebouwd. Deze installatie maakt groene stroom – zonder lawaai, zonder fijnstof en zonder CO2! Je neemt deze stroom zelf af tegen een lager tarief dan bij jouw huidige leverancier. Op deze manier krijg je jouw investering weer terug met een leuk rendement. Dit rendement komt voor een belangrijk deel door de Regeling Verlaagd Tarief (“Postcoderoosregeling“). De overheid garandeert dat zij gedurende de loop van het project (15 jaar) geen energiebelasting heft over de energie die jouw panelen opwekken.

Krijg je nieuwe kabels in huis?
Nee. Jouw zonnepanelen leveren aan het elektriciteitsnet van StedIn. Je krijgt, net als nu, jouw stroom van datzelfde net. Er verandert dus niets aan je meterkast.

Welk risico loop je?
Je geld investeren zonder risico, dat gaat niet. Maar de Waardstroom gaat niet over één nacht ijs. De installatie wordt aangeschaft als er voldoende leden ingetekend hebben. De installatie is dus helemaal betaald. Door garanties van de leverancier en door verzekeringen weten we ook dat de installatie gegarandeerd is voor de looptijd van het project. Ook met de dakeigenaar is een contract afgesloten. Een zonnestroominstallatie is praktisch onderhoudsvrij. Tenslotte ben je lid van de coöperatie: bij tegenslag of meevallers bepalen de leden wat te doen.

Wat nou als de zon niet schijnt?
Jouw panelen leveren aan het elektriciteitsnet van StedIn. Een meter houdt bij hoeveel stroom dat is en in jouw meterkast houdt een meter bij hoeveel stroom je gebruikt. Dit wordt telkens per jaar berekend. Als de zon niet schijnt, krijg je stroom van andere bronnen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat lampen uitgaan als het avond wordt.

Wie wordt er rijk van deze constructie?
Jij! Een coöperatie wordt bestuurd door de leden. De leden bepalen dus wat er met de opbrengsten gebeurt. De dakeigenaar krijgt een geringe vergoeding.

Kan je ook weer opzeggen?
Je gaat in principe een overeenkomst aan voor 15 jaar. Ons financieringsmodel is ook op deze tijd afgestemd. Toch begrijpen we dat 15 jaar een heel lange tijd is waarin van alles kan gebeuren. Bij verhuizing kan je bijvoorbeeld je deelname mee verkopen. Dan heeft de nieuwe bewoner ook goedkope stroom! Ook is het mogelijk om je deelname door te verkopen aan een nieuw lid. We willen je daarbij helpen, maar kunnen niet garanderen dat dat lukt. In het geval van overlijden, gaan de paneeldelen over op de erfgenamen.

Wie zitten er achter de Coöperatie Waardstroom?
De Coöperatie Waardstroom is een initiatief van de Vereniging Waardstroom. In de Vereniging Waardstroom werken inwoners van de gemeente Krimpenerwaard aan meer bewustwording over waar onze energie vandaan komt. Door een coöperatie voor zonnestroom op te richten, draagt de Vereniging Waardstroom ook actief bij aan het lokaal opwekken van duurzame energie. Om dergelijke projecten ook in de toekomst mogelijk te maken, word je als lid van de Coöperatie Waardstroom ook lid van de Vereniging Waardstroom. Meer informatie over de Vereniging Waardstroom vind je hier.