De Vereniging Waardstroom zet zich in voor meer lokale opwekking van duurzame energie in de gemeente Krimpenerwaard en haar directe omgeving. En, heel belangrijk, ook voor de bewustwording van de voor- en nadelen van het winnen of opwekken van energie.

Een concreet project is de oprichting van de Coöperatie Waardstroom, waarmee ook zelf duurzame energie opgewekt wordt in de buurt.

Waarom lokaal?
Energiewinning heeft twee gezichten: het levert geld op en het kan ook voor vervuiling zorgen. Bij fossiele brandstoffen ligt die balans vaak scheef: de winning levert overlast op voor omwonenden, maar die profiteren zelf vaak maar weinig. Denk aan de olievervuiling in Nigeria of de aardbevingen in Groningen. Bij veel fossiele brandstoffen geldt ook dat we deze importeren. Ons geld gaat naar landen als Rusland en Saudi-Arabië. Dat geld kunnen we ook in onze eigen buurt investeren, in samenwerking met lokale ondernemers. Zonnepanelen worden (nog?) niet in de Krimpenerwaard geproduceerd, maar we denken dat er veel meer mogelijk is dan er nu gebeurt. Door lokaal energie op te wekken, brengen we de lusten en de lasten meer in evenwicht.

In de Vereniging Waardstroom praten inwoners uit de gemeente over mogelijkheden om meer duurzame energie op te wekken. Regelmatig zijn er gesprekken met de politiek, ondernemers en bewoners. Ook heeft de Vereniging Waardstroom voor de laatste twee gemeenteraadsverkiezingen een debat georganiseerd tussen de deelnemende partijen.

Waarom duurzaam?
Duurzame energie is schoon: geen luchtvervuiling en veel minder CO2 uitstoot dan fossiele energie. Ook spelen er veel minder problemen bij de winning: geen aardbevingen, geen olievervuiling, geen dagbouw. En duurzame energie kan hier opgewekt worden, zodat we er ook nog wat aan kunnen verdienen. Wij zijn ervan overtuigd dat duurzame energie een belangrijke bijdrage levert aan het terugdringen van de luchtvervuiling en het afremmen van de klimaatcatastrofe.

Waarom bewustwording?
Energie is van levensbelang en kostbaar. Je merkt het niet, als je het licht aandoet, maar de stroom moet wel ergens vandaan komen. Dit heeft altijd gevolgen. We denken dat het belangrijk is om hierover na te denken en te praten. Door zuinig om te gaan met energie worden er al veel problemen verholpen. Want stroom die je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken.

Wie zit er achter de Vereniging Waardstroom?
De Vereniging Waardstroom is ontstaan uit een initiatief van de Windvogel, maar is nu een onafhankelijke vereniging. We zijn betrokken bij de politiek en andere maatschappelijke organisaties, maar niet verbonden aan een bepaalde partij of stroming. Wel zijn we lid van REScoopNL om de oprichting van de Coöperatie Waardstroom goed te laten verlopen. De Vereniging en de Coöperatie zijn juridisch gezien twee aparte organisaties.

Waarom lid worden van de Vereniging Waardstroom?
Vind je het leuk om vorm te geven aan de energietransitie in de Krimpenerwaard? Word dan lid van de Vereniging Waardstroom. Voor 12 euro per jaar word je op de hoogte gehouden van belangrijke ontwikkelingen en kan je meepraten over nieuwe plannen – intern, maar ook met bijvoorbeeld de gemeente of de omgevingsdienst. Lid worden kan door een berichtje achter te laten.